Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά από τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη νεότητα (ΙΒΒΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2 Απριλίου 2022:

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα. Το διάβασμα είναι ελευθερία.

Το διάβασμα είναι ανάσα. Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.

Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται. Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.

Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.

Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν. Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές.

Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία.

Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.

Πηγή: www.elculture.gr

Στο σχολείο μας γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις φιλαναγνωσίας στον χώρο της Βιβλιοθήκης (φύλλα εργασίας, βιωματική μάθηση, ελεύθερη συζήτηση, δημιουργία σελιδοδεικτών).

Η 2η Απριλίου είναι, επίσης, ημέρα αφιερωμένη στον αυτισμό και κυρίως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τον αυτισμό. Με αφορμή την παγκόσμια αυτή ημέρα, προβλήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας βίντεο με θέμα τη διαφορετικότητα και ακολούθησε συζήτηση, όπως επίσης δημιουργία κολάζ.

«Δείτε τον αυτισμό με την καρδιά σας… Τα μάτια σας ίσως σας ξεγελάσουν. Ο αυτισμός δεν είναι μεταδοτικός, το χαμόγελό τους όμως είναι!»

Αφήστε μια απάντηση

Όνομα *
Email *
Ιστότοπος